Op het einde van de zomer van 1920 draaide André Antoine in België de film L'Hirondelle et la Mésange. Deze stille film werd gedraaid op 2 schuiten ("L' Hirondelle" en "La Mésange"), die de Schelde afvoeren tussen Antwerpen en de Franse grens, via de binnenstad van Gent. Het verhaal is een in subtiel naturalisme gehuld melodrama rond binnenscheepvaartsmokkel en de heropbouw na de oorlog.

De verdeler weigerde de film in de zaal te vertonen. In 1982 vond de Cinémathèque Française in haar opslagplaats het negatief van de film terug en besliste ze dit erfgoed aan het publiek terug te geven.

L'Hirondelle et la Mésange is het cinematografische testament van André Antoine. Het had een belangrijke baken kunnen zijn in de Franse film van de jaren 20, want Antoine kiest voor realisme, weigert studiowerk, neemt met meerdere camera's op vanuit alle gezichtshoeken, om nog maar te zwijgen van het sobere spel van de acteurs, in die tijd een uitzonderlijk gegeven.

Op 8 mei 2009 presenteerde Kris Defoort in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel een uniek evenement: de muzikale begeleiding van de stomme film L'Hirondelle et la Mésange (1920) van André Antoine.

We hebben onze twee vakantiestudio's genoemd naar deze twee boten: l' Hirondelle et la Mésange. De Zwaluw en de Mees. Je kan bij ons de reis van "L' Hirondelle et la Mésange" volgen, zowel virtueel als in het echt.